18 Ιαν 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Φ.Ο.Υ.

Η ΠΥΡΚΑΛ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, οι οποίες κατέκαψαν το δρυμό της Πάρνηθας αλλά και ένα σημαντικό τμήμα του Υμηττού, αναδεικνύουν με τραγικά επίκαιρο τρόπο την έλλειψη πρασίνου ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του λεκανοπεδίου μας
Με το αστικό τοπίο να έχει καταστραφεί από την άναρχη αστικοποίηση και βιομηχανοποίηση, η έκταση που κατέχει σήμερα η ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) αναδεικνύεται ως ύψιστο διακύβευμα και ουσιαστική λύση για την περιοχή μας,
Είναι γεγονός ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Υμηττού, σαν νομική ασπίδα, προστατεύει την έκταση σε ένα πρώτο στάδιο από τις βλέψεις των διαφόρων εργολάβων οι οποίοι εποφθαλμιούν τον χώρο, με σκοπό την οικοπεδοποίηση του. Οι χρήσεις οι οποίες βέβαια προβλέπονται σε αυτό (Δημοτική Αγορά, χώροι αναψυχής κλπ ) μπορούν να γίνουν λάστιχο στα χέρια κάποιων «υπεύθυνων» - «επιτήδειων». Και εδώ ακριβώς απαιτείται επαγρύπνηση της κοινωνίας.
Με τις μέχρι τώρα Δημοτικές Αρχές να μην έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα όσο και συγκεκριμένα με το πρόβλημα αυτό, να μην έχουνε καν ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς το οποίο διέπει τον χώρο. η πρωτοβουλία δείχνει να ανήκει στην πλευρά της διοίκησης του εργοστασίου ή στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ποια λύση όμως μπορεί να είναι η λύση η οποία δεν παίρνει υπ΄ όψιν της τη θέληση των κατοίκων της περιοχής, που δεν τους υπολογίζει ως κύριους εταίρους, μιας και αυτοί είναι που χρόνια τώρα υπομένουν τα αποτελέσματα της ρύπανσης από τη λειτουργία του εργοστασίου, της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης, αλλά και της αισθητικής υποβάθμισης της ζωής τους από το συγκρότημα – φρούριο πηγμένο στα πλευρά του Δήμου μας.
Όσο και αν η θέση μας είναι σαφώς υπέρ της διατήρησης του Δημόσιου χαρακτήρα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και της ανάπτυξής της, όσο και αν τασσόμαστε υπέρ της διασφάλισης της εργασίας για τους εργαζομένους, δεν μπορούμε παρά να διεκδικούμε το χώρο σαν πνεύμονα ζωής και πρασίνου για τους κατοίκους του Δήμου μας αλλά και τους κατοίκους των γύρω Δήμων.
Γι αυτό ακριβώς και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού.
Επιλέγει να κάνει το ζήτημα αυτό κύριο ζήτημα συζήτησης ανάμεσα στην Δημοτική αρχή, τους φορείς του Δήμου μας και βέβαια των κατοίκων του.
Επιλέγει να διαβουλευτεί αλλά και να δώσει συγκεκριμένη υπόσταση στη διεκδίκηση της έκτασης, μιας και λύσεις χωρίς εμάς θα είναι και λύσεις που στρέφονται εναντίον μας .
Επιλέγει ήδη από ΤΩΡΑ να ασχοληθεί με το ΜΕΤΑ. Να κάνει σαφές ότι η απόδοση του χώρου στους κατοίκους και στην κοινωνία δεν μπορεί να περνάει μέσα από συνεκμεταλλεύσεις , ιδιώτες και εμπόρους.
Επιλέγει να βγάλει το πρόβλημα από την ακινησία τόσων ετών και να το θέσει σε κίνηση και τροχιά διεκδίκησης.
Γιατί μόνο μέσα από την δραστηριότητα ΟΛΩΝ μας και την υιοθέτηση του ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής μας θα μπορέσουμε να είμαστε οι εταίροι της λύσης που επιδιώκουμε.
Γιατί μόνο μέσα από ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις θα μπορέσουμε να συναντηθούμε και να προχωρήσουμε έχοντας εμείς πλέον την πρωτοβουλία στην κατεύθυνση του αιτήματος μας
Στα πλαίσια αυτά ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού διοργανώνει συζήτηση με θέμα : «Το πρόβλημα του χώρου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ για τον Υμηττό και η διεκδίκηση του σαν χώρος ζωής και πρασίνου».
Το οφείλουμε σε εμάς. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.